Ketojenik Diyet Nedir? Faydaları Nelerdir?
Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik diyet, bedenimizin daha süratli ve daha kısa sürede yağ yakmasını amaçlayan bir beslenme planı! Vücudumuzun enerji harcarken öncelik verme sırası karbonhidrat, yağ ve son olarak proteindir. İşte bu rejim ilk sıraya “yağ”ı alıp daha kısa sürede daha fazla yağ yakıyor. Peki, bu kaynak enerjiye nasıl dönüşüyor? İşte bu şekilde!
İnsan metabolizması temel enerji deposu olarak glikoz kullanır. Glikoz, şekerin en basit halidir ve karbonhidratın da yapı taşıdır. Vücudun en kolay şekilde enerjiye dönüştürdüğü besin maddesi glikozdur. Ancak insülin seviyesini arttırdığından açlığa çözüm olamamaktadır. Kısaca insülin seviyemiz ne kadar yükselirse vücuttaki şeker dengesi o denli bozulur ve bedenimiz o kadar çabuk acıkır!
Acıktıkça da karbonhidrat alma eğilimi gösterir ve yeniden aynı kısır döngü oluşur. Glikoz bedenimize yağ olarak depolanmaya başlar. İşte ketojenik diyetin amacı da burada devreye giriyor. Bu rejim ile karbonhidrat miktarını azaltarak vücudumuzun enerji kaynağını glikozdan yağa çevireceğiz ve bingo! Bedenimiz yağ depolamak yerine yağ yakımına başlamış olacak!
Ketojenik Diyette Yağ Yakmak
Ketojenik beslenme diyetini diğer diyetlerden ayıran fark; bol miktarda sağlıklı yağ tüketmek. Evet, doğru! Sağlıklı yağ yiyerek, yağ yakmak mümkün! Bunun yanı sıra proteini kararında tüketip karbonhidratı yok sayacak kadar kısıtlamak bu diyetin diğer mühim noktalarıdır.
Bu durumda vucut, alışık olduğu glikoza ulaşamayınca enerji deposu olarak yağlara yönelir. Bu faza “ketosis” deniyor. Ketosis durumunda olan vücutta karaciğer tarafınca “keton” maddesi üretilmeye başlanıyor. Bunlar hücreleriniz için yeni bir yakıt deposu sağlıyor ve bu diyetin benzersiz yararlarından çoğu burada başlıyor.
Ketojenik Diyetin Yararları
1. Kilo Kaybı
Kısa sürede yağ yakmak isteyenler için en etkili diyetlerden biri ketojenik diyet. Ketosis moduna geçen beden enerji olarak yağları kullandığı için istenmeyen yağlar kısa süre içinde yakılmaya başlanıyor. İnsülin hormonu daha az salgılandığı için vücut tam bir yağ yakma makinesine dönüşüyor! Ketojenik diyet ile zayıflayanlar bu rejime baştan sona bağlı kalmış olarak en yüksek verimi almışlardır.
2. Kan Şekeri
Ketojenik diyet vücuttaki şeker seviyesini düşürdüğü için beden gereğinden fazla glikoz üretmiyor. Ve kan şekeri dengeleniyor. Ancak şeker ve diyabet hastalarının ketojenik rejimi uygulamadan önce ne olursa olsun doktorlarına danışması gerekiyor.
3. Enerji Artışı
Vücut, enerji deposu olarak şeker kullandığında glikozun fazlası yağa dönüşüyor ve artık enerji olarak kullanılamıyor. Bu şekilde kısa sürede tekrardan enerji ihtiyacı yaşanıyor ve bitkinlik gözlemleniyor. Karbonhidratlar şekeri yükseltiyor ve buna bağlı olarak şeker düşünce beden halsiz kalıyor. Fakat ketojenik rejimde enerji yağdan sağlandığı için bu durum ortadan kalkıyor ve enerji artışı gözlemleniyor.
4. İştah Kontrolü
Vücut enerjiyi glikozdan sağlarken kan şekerini aniden yükseltip aniden düşürdüğü için iştah dengesizlikleri oluşuyor. Çabuk acıkmak bitkinlik hissi de yaratıyor. Fakat enerji yağdan sağlanıp, protein dengeli alındığında bu durum ortadan kalkıyor.
5. Zihinsel Odak
Vücudun glikozu enerji olarak kullandığı zaman bir kısır döngüye girdiğini yukarıda belirtmiştik. Bu döngü beyni yoruyor ve odaklanmayı zorlaştırıyor. Yani aslında aç olmadığınız halde şekerinizin yükselip sizi atıştırmalıklara itmesi benzer biçimde! Enerji deposu yağ olarak değiştirildiğinde zihinsel etkisi belirgin bir halde kendini gösteriyor.
Ketojenik Diyet Planı
Tabi ki ketojenik diyette yenmemesi gerekenler vardır. Ketojenik diyet bilhassa karbonhidratlar mevzusunda oldukça sıkı! Bedenin “ketosis” moduna girebilmesi için karbonhidratı neredeyse sıfıra indirmeniz gerekiyor.
Karbonhidrattan kastımız bir tek fast food, hamur işleri, yağlı kızartmalar, kurabiyeler değil. Ketojenik diyet sağlıklı adı altında olan fakat karbonhidrat içeriği yüksek olan gıdaları da kesmenizi istiyor. Sadece vücut ketojenik moda geçtikten sonrasında karbonhidrat ihtiyacı düşüyor, bu da işin en güzel yanı!
Öncellikle ketojenik diyet yaparken beslenmenizden tahıl, nişasta ve meyveleri çıkarıyorsunuz. Kontrollü tüketildiği müddetçe avakado ve böğürtlen istisnalarını rejiminize ekleyebilirsiniz.
Ketojenik Diyette Ne Yenir?
İşte ihtiyacınız olacak tüm ketojenik rejim listesi burada!
- Et ve et ürünleri
- Yumurta
- Zeytin
- Sarımsak
- Bitter çikolata (minimum %70 kakao oranlı olma şartıyla)
- Badem
- Avokado
- Deniz Ürünleri
- Hindistan Cevizi Yağı
- Zeytinyağı
- Fındık ve yağlı tohumlar
Ketojenik Diyette Ne Yenmez?
- Tahıllar
- Şeker
- Meyve
- Kökler
- Baklagiller
Ketosis Moduna Nasıl Geçilir?
Ketojenik diyetin hayranlarını en fazla zorladığı nokta burası! Birazcık sabır ve istikrar gerektirdiği doğru fakat verilen emeğin sonucunu kısa sürede size döndürmesiyle de ünlü bir diyet programı.
Aşağıda ketojenik rejim iyi mi yapılır sorusunun yanıtını vermekteyiz!
1. Karbonhidratları kısıtlayın!
Ne olursa olsun günde 20 gram karbonhidratı asla geçmemelisiniz!
2. Proteini yeteri kadar tüketin!
Her ne kadar proteinin yapıtaşı amino asit olsa da fazladan alınmış proteini vücut glikoza çevirebiliyor! Dikkatli olmakta yarar var.
3. Sağlıklı yağlar daima seninle
Sonuçta ketojenik diyetin avantajı burası değil mi? Sağlıklı yağları aklınızda soru işareti kalmadan kullanabilirsiniz. Unutmayın, enerjinizi bunlardan alacaksınız, yağlanırım korkusuna girmeyin!
4. Su için!
Vücudun yağ yakabilmesi için susuzluk çekmemesi gerekiyor. Bunu ihmal etmeyin ve günde minimum 10 bardak suyun altına düşmeyin. Bir çuval incir boşa gitmesin!
5. Atıştırmalıklara dikkat edin!
Başlangıçta insülin direnciniz size ara sıra dalgalanmalar yaşatabilir. Eliniz atıştırmalıklara gitmezse yağ yakmanız daha kolay olur.
6. Intermittent Fasting deneyin!
Tüm gün yiyecek yerine bir tek 8 saat yiyecek, 16 saat oruç kuralını uygulayabilirsiniz. Korkmayın, uyku saatiniz de oruca dahil!
7. Egzersizi dikkatsizlik etmeyin!
Günde minimum 20-30 dakika olacak şekilde egzersizler yapmayı ihmal etmeyin. Zayıflamanızı hızlandıracağını unutmayın.