DuyurularRandevu, İletişim ve Bilgi Merkezi

Sağlık Ocağı Çalışma Saatleri 2020

Sağlık alanında hizmet sunan sağlık ocakları (aile hekimliği) vatandaşlara hastalık ve tıbbi konularda müdahale edebilicek en yakın adres olarak bilinmektedir. Devlet tarafınca vatandaşlar için sağlık hizmeti veren sağlık ocaklarının 2020 yılı çalışma saatlerinin birçok insan tarafından merak ediliyor. Peki, sağlık ocakları saat kaçta açılıp kaçta kapanır? İşte, 2020 aile hekimliği (sağlık ocağı) çalışma saatleri.

Aile Sağlığı Merkezi Çalışma Saatleri

Sağlık ocakları kendi aralarında sınıflara ayrılır ve çalışma saatleri de sınıfları göz önünde bulundurularak Sağlık Bakanlığı Aile Hekimliği Kanun ve Yönetmelikleri esasına göre belirlenir. Sınıflar sebebiyle sağlık ocakları mesai saatleri birbirlerinden farklılık gösterir. Bu konuda en doğru malumat ise tabii ki bağlı olunan sağlık merkeziyle iletişime geçilerek edinilebilir. Ayrıca sağlık ocağı çalışma saatleri ve günleri Aile Sağlığı Merkezinin dış tarafında, görülebilecek bir yere yazılarak vatandaşın bilgi sahibi olması sağlanır.

Standart sağlık ocağı mesai saatleri ise belli bir sisteme bağlı olarak çalışır. Yurt genelinde sabah saat 08:30’da açılan sağlık ocaklarında muayenelere başlanır ve saat 12:30’da öğle arası verilir. 1 saatlik öğle arası esnasında herhangi bir çalışma yapılmaz. Saat 13:30’da muayenelere tekrar başlanır. Sağlık ocağı kaçta kapanıyor sorusunun cevabı ise standart (bir sınıfa ayrılmayan) sağlık ocakları için 17:30’dur.

Sağlık ocakları cumartesi açıkmı mı? sorusunun cevabı da cumartesi günleri de hizmet veren aile sağlığı merkezleri, sadece pazar günleri kapalıdır. Ancak aile hekimleri ve sağlık ocağı çalışanları diğer sağlık çalışanları gibi olağan dışı meydana gelen durumlarda çalışma saatlerine bağlı kalınmaksızın çalıştırılabilirler.

Sağlık Ocakları Bayramda Açık Olur mu?

Sağlık ocakları, resmi tatil günlerinde nöbetleşerek çalışma yöntemi uygulanır. Yönetmeliğe göre resmi tatillerde sabah 09:00’da açılması ihtiyaç duyulan sağlık ocakları, minimum 2 personelle birlikte saat 12:00’a kadar hizmet verir. Yani resmi tatillerdeki nöbet hizmetinin süresi, günlük 3 saat çalışma ile sınırlıdır. İl Sağlık Müdürlükleri bölgenin durumuna bağlı olarak bu nöbet sürelerinde değişiklik yapabilir.

Sağlık Ocağı Kan Tahlili Saatleri

Sağlık ocağına gittiğinizde, hekiminiz sizi muayene ettikten sonrasında lüzumlu gördüğü kan ve diğer bütün testleri kendisi belirler. Birçok testin ücretsiz bir şekilde gerçekleştirildiği sağlık ocakları bu anlamda da hayatımızı kolaylaştırır. Örneğin hususi bir hastanede pahalı olabilen idrar ve kan testleri sıhhat ocaklarında ücretsiz bir şekilde uygulanır. Sağlık ocakları kan tahlili saatleri değişim gösterse de sıklıkla sabah saat 11’e kadar kan verilebilir. Genellikle öğleden sonra kan alma işlemi yapılmaz. Bu nedenle kan tahlili işlemi için sağlık ocakları kaçta açılıyor ise o saatlerde gitmeniz, işleminizin süratli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.

Test sonuçlarınızı öğrenmek için ise sağlık ocağına gitmeniz gerekmez. Yaptırdığınız kan testinin neticelerini internet üstünden online olarak öğrenmeniz mümkündür. Kan tahlilini verdikten 1 gün sonra kontrol sonuçlarınız web ortamına yansır. Fakat öğleden sonrasında verilen kan testinin sonucunu öğrenebilmek için 2 gün beklemeniz gerekebilir. Cuma günleri verilen testlerin sonuçları ise pazartesi günü öğrenilebilir. Kendi tahlil sonucunuzu görebilmeniz için en kolay yöntem e-nabız sistemini kullanmaktır.

Aile Hekimi Değişikliği

e-Devlet ve Sağlık Bakanlığının elektronik uygulaması olan e-Nabız üstünden, kişiler kendilerine en yakın aile hekimini harita üstünden görerek elektronik ortamda aile hekimi değişikliğini yapabilmektedir. Her ayın 5‘ i ile 21 içinde meydana getirilen değişimler aynı gün gece 23:59’da, ayın 21‘ inden sonraki ayın 5‘ ine kadar olan değişim talepleri ise sonraki ayın 5’ inde gece 23:59′ da gerçekleşmektedir. Değişim taleplerinin gerçekleşme zamanına kadar iptal edilebilmesi mümkün olup, değişiklik gerçekleştikten sonrasında iptal işlemi yapılamamaktadır. Kayıtlı yurttaş sayısı 4.000’den fazla olan hekime geçiş söz konusu olmayıp, 3 ay içinde en fazlaca 1 kez değişim yapılabilmektedir.

*Yazılı talep ile ferdin kendisinin seçmek istediği aile hekimine yada ilgili Toplum Sağlığı Merkezine / İlçe Sağlık Müdürlüğüne bizzat müracaat ile yapılabilmektedir.
İlk kere e-Nabız kullanıcısı olacak kişiler e-Devlet (www.Turkiye.gov.tr) üstünden e-Nabız’a giriş yaparak profil ayarları üstünden e-Nabız şifresi oluşturmalı ya da kendi Aile Hekimine başvurarak e-Nabız için geçici gizyazı edinmelidir. Bunun haricinde e-Nabız uygulamasına e-devlet üstünden erişmeniz de mümkündür.

Bunun dışında devamlı ikamet etmiş olduğu bölgeden uzakta kalacak kişiler ve geçici süre ile Türkiye’de ikamet edecek kişiler, kendisine yakın bölgedeki bir aile hekiminden konuk hasta uygulaması kapsamında sağlık hizmeti alabilmektedir. Yaz tatili, seyahat yada başka bir sebep ile başka bir yerleşim yerinde sağlık hizmeti ihtiyacı olduğunda ‘‘Konuk Hasta’’ tanımıyla o ildeki Aile Hekiminden sağlık hizmeti alınabilmesi mümkündür. Büyükşehir Belediyesi Kanununa tabi olan ilçeler konuk hasta uygulaması bakımından tek bölge kabul edilmekte olup, bu bölge içinde sağlık hizmet alma talebi konuk hasta uygulaması kapsamına girmemektedir. Kişilerin acil haller haricinde en önce kendi aile hekiminden hizmet almak suretiyle planlama yapması yerinde olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir