Randevu, İletişim ve Bilgi Merkezi

Sağlık Raporu Nereden Alınır, Ücreti Nedir – 2020

SAĞLIK RAPORU NEDİR?

Sağlık raporu, bireylerin sıhhatli olduklarının kanıtlanması gereken iş başvurusu, evlilik, askerlik, üniversite kaydı, spor lisansı başvurusu ve tabanca ruhsatı alma benzer biçimde durumlarda ihtiyaç duyulan tıbbi bir belgedir. Bu belgeyi alabilmek için sağlık kurumlarına giderek talep ettiğiniz mevzu ile ilgili lüzumlu muayenelerin yapılmasını sağlamalısınız. Sağlık durumunuzun bir göstergesi durumunda olan sağlık raporu hangi amaçla talep edildiğine bağlı olarak değişik kurum yada kuruluşlardan ücretli ya da ücretsiz bir şekilde alınabilmektedir.

Sağlık raporu; yetkili doktorlar tarafınca verilen, kişinin akıl sağlığı, gövde sağlığı benzer biçimde unsurların yerinde olup olmadığını saptayan belgedir. Sağlık raporu tek bir hekim tarafınca verileceği benzer biçimde bir kurul tarafınca da verilebilmektedir. Sağlık raporu; devlet hastanelerinden, hususi hastanelerden, aile hekimlerinden alınabilir. Sağlık raporu almak isteyen şahıs bir dilekçe ile başvurabilir. Sonrasında sağlık kurulundan verilen çizelge ile çizelgede yazılı olan doktorlara tek tek muayene olmak gerekecektir. Kurul raporu almak istediğinizde, heyetler belirli bir günde toplandıkları için heyetin toplandığı bir günü bulup hastaneye gitmek sizin içi daha iyi olacaktır. Sağlık raporunun hazırlanma süresi değişim göstermektedir.

SAĞLIK RAPORU NEREDEN VE NASIL ALINIR?

Devlet hastaneleri, askeri hastaneler, özel hastaneler, özel sağlık kuruluşları ve aile hekimliklerinden alınabilir. Her kurum tüm sağlık raporlarını veremez. Talep ettiğiniz sağlık raporunun ne için istendiğine bağlı olarak ilgili kuruma başvurmanız gerekecektir. Örnek verecek olursak iş başvurusu için almak istenilen bir rapor hususunda aile hekimliği destek olamayabilir. Raporu alabilmek için doğru adres iş yeri hekimliğidir. Bu mevzuda raporu isteyen kurumdan başvurmanız ihtiyaç duyulan sağlık kuruluşu ile ilgili en net bilgiyi alabilirsiniz.

Sağlık raporunu; devlet hastanelerinden, özel hastanelerden, özel kliniklerden ve aile hekimlerinden almak mümkündür. Fakat sağlık raporu alınacak kurumlar değişim göstermektedir. Mesela işe girmek için almak istediğiniz sağlık raporunu aile hekiminden alamazsınız bu raporu iş yeri hekiminden alabilirsiniz ya da askerlik için ihtiyaç duyulan sağlık raporunu kolaylıkla aile hekiminizden alabilirsiniz. Özel hastanelerde sağlık raporu vermektedir bu raporlar geçerli sayılmaktadır. Özel hastanelerden kurul raporu almak için heyette minimum 3 uzman hekim bulunmalıdır. Özel hastanelerde sağlık raporu almak ücretlidir.

Ilk olarak hangi sağlık kuruluşuna başvuracağınızı net bir halde belirlemelisiniz. Aile hekimliğine giderseniz hekiminiz sizi muayene edecek ve lüzumlu olduğu durumlarda ileri araştırma için hastanelere yönlendirebilecektir. Aİle hekimlikleri 2019 itibariyle birçok sağlık raporunu vermeye yetkilidir sadece her hasta her sağlık raporunu aile hekimliklerinden alabilecektir benzer biçimde kati bir kural yoktur. Devlet hastaneleri ve özel hastanelere başvurmanız halinde ilk etapta sağlık raporunun ücretini ödemelisiniz. Sonrasında polikliniklerde muayene olacak ve raporu alabileceksiniz. Temelde rapor alım süreçleri özel bir rahatsızlığınız olmadığı sürece kısa sürmektedir.

SAĞLIK RAPORU ÜCRETİ NE KADAR?

Sağlık raporlarının ücretleri başvurulan kuruma göre farklılık gösterir. Bazı sağlık raporları aile hekimliklerinden parasız bir halde alınabilirken bazıları için belirlenmiş ücretler ödemeniz gerekmektedir.

Sağlık raporu için ödenecek ücretler ne kadar?

– Aile hekimi parasız.( Ehliyet almanıza engel teşkil edecek bir rahatsızlığınız yoksa sağlık raporunu alabilirsiniz)
– Aile hekimi devlet hastanesine yönlendirirse tek doktor tutarı 50 TL, Üniversite ve Eğitim araştırma hastanesi tek doktor tutarı 75 TL(Aile hekimi şüphelendiği bir hastalık için sizi devlet hastanesine tek doktor için yolladıysa)
– Eğer sağlık kuruluna girmeniz gerekirse Devlet hastanesi için 200 TL, Eğitim araştırma yada Üniversite hastanesinde ücret 300 TL olacak. ( Ciddi bir sıhhat probleminiz var ve bunun ileri tetkikler gerektirecek durum var ise kararını kurul verecek) Kurullarda 5 tane alanında uzman doktor bulunmaktadır.
– Özel sağlık kurumlarının vereceği fiyatlar değişlik izah edebilir. Ücretleri öğrenebilmek için sormanız gerekir.

Not: Fiyatlar vakit içinde değişim göstermiş olabilir. 

Aile hekimi tüm gruplar için sağlık raporu verebilir mi?

Evet verebilir. Fakat sürücünün bir rahatsızlığı var ise ve aile hekimi uzman tabibe yada kurula yönlendirilmişse bir tek 1.Grup olarak ehliyet alma ihtimali bulunuyor.

Sağlık Raporu için bilmem gerekenler?

– Kan grubu kartınız var ise yanınıza alınız
– 2 tane fotoğrafı yanınızda bulundurunuz
– Gözlük yada lens kullanıyorsanız yanınızda bulunsun. Protez kullanıyorsanız bildirin.
– Devamlı kullandığınız ilaç yada süregelen rahatsızlığınız var ise kesinlikle bildirin.

3 thoughts on “Sağlık Raporu Nereden Alınır, Ücreti Nedir – 2020

  • mert

    Özel muayahaneler baktiklari tum hastalari MBYS sistemde kayit edilmek isteniyor,Fakat ehliyet sürücü raporlari verebiliyormu Her hangi bir bilginiz varsa paylaşirsaniz sevinirim

    Yanıtla
    • Yetkilerin yaptıkları son açıklamayla birlikte ehliyet yenilemek isteyen kişilerin sağlık raporu alması zorunlu hale gelmiştir. Sağlık raporunun alınabileceği belirli yerler şunlardır.

      Bakanlığa ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri
      Özel hastaneler
      Özel tıp merkezleri
      Özel muayenehaneler
      Aile sağlığı merkezleri yani sağlık ocakları
      Özel poliklinikler

      Yanıtla
  • Aydin Yılmaz

    Ankara’da iseniz Ankara cerrahi tıp merkezi veriyor. Yanınızda bir tane foto bulunsun mutlaka

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir